70 000 deviatakov sa bude rozhodovať pre strednú školu

02.01.2006 Celý región

Takmer 70 000 deviatakov začína v týchto dňoch spolu s rodičmi zvažovať, ktorá stredná škola bude pre nich najlepšia. Podobne ako minulý rok si môžu podať prihlášku na dve školy. Obzvlášť pozorní by mali byť najmä tí žiaci, ktorí sa rozhodli pokračovať v štúdiu na stredných školách umeleckého zamerania, napr. na konzervatóriách či umeleckých priemyslovkách.

Riaditelia týchto škôl zverejnia do 15. januára 2005 kritériá pre prijatie na štúdium.
Riaditelia škôl, na ktorých sa nerobia talentové skúšky, tak urobia do 20. marca 2006. Žiaci sa zo zverejnených podmienok dozvedia, koľko prvákov škola plánuje prijať, či spĺňajú kritériá pre prijatie bez prijímacích skúšok, koľko bodov budú musieť získať z jednotlivých predmetov, alebo či škola organizuje prípravné kurzy na prijímačky.
Do 15. februára 2006 podávajú vyplnené prihlášky svojmu riaditeľovi tí deviataci, ktorí budú robiť aj talentové skúšky, najneskôr do 1. apríla 2006 sa budú musieť rozhodnúť ostatní budúci stredoškoláci.
Stredné školy zohľadňujú pri prijímacom konaní aj dosiahnuté výsledky na certifikačnom meraní – MONITOR 9, koncoročné vysvedčenie z 8. a polročné z 9. ročníka, úspešné reprezentovanie školy na predmetových olympiádach alebo odborných súťažiach.
Prvé kolo prijímacích skúšok bude 2. a 4. mája 2006. Študent si termín vyberie tak, aby sa jeden deň mohol zúčastniť prijímačiek na jednej zvolenej škole a ďalší na druhej. Výsledky prijímacích skúšok sa žiaci dozvedia do troch dní na verejne prístupnom mieste v škole, resp. na internete. Oficiálny výsledok im škola doručí poštou.
Riaditeľ môže do 31. mája 2006 rozhodnúť o druhom kole prijímačiek, ak v prvom kole nebol prijatý dostatočný počet prvákov. To sa uskutoční 13. júna 2006.
Pre žiakov, ktorých rodičia majú záujem, aby študovali na osemročnom gymnáziu, budú prijímacie skúšky 6. júna 2006.
Aktuálne prijímacie kritériá stredných škôl na Slovensku budú zverejnené aj na internetovej stránke Školského výpočtového strediska Liptovský Mikuláš www.kriteria.svslm.sk. < br> Lucia Dobrodenková
< br> tlačová tajomníčka MŠ SR
 

Vyberte región